Arbetsgruppens psykologi är en uppskattad och etablerad klassiker. Denna femte utgåva har uppdaterats till dagens arbetsliv och dess villkor. Boken knyter ihop klassiska teoretiska perspektiv på grupper och psykosocial arbetsmiljö både med aktuell forskning och med konkreta erfarenheter av arbete och samarbete i olika typer av grupper och team. Bland mycket annat behandlas medarbetar- och ledarskap, socialt stöd, kommunikation, rättvisa och konflikthantering. Författarna är därtill generösa med råd och idéer om hur ofrånkomliga stötestenar i en arbetsgrupps liv kan hanteras. Innehåller ger sammantaget en djupgående förståelse för vad psykosocial arbetsmiljö innebär i praktiken.
Boken vänder sig till en bred målgrupp. Den lämpar sig väl som kurslitteratur på högskoleutbildningar; dels som en allmän förberedelse för ett kommande yrkesliv, dels som en specifik kunskapskälla för studerande av personal-, arbetsmiljö- och verksamhetsfrågor, exempelvis blivande personalvetare, psykologer och socionomer. Dessutom utgör den en utmärkt handbok för de chefer och grupper som vill satsa på de små stegens förbättrningsarbete, med fokus på arbetsklimat, hälsa och prestationer.
Sammantaget presenterar författarna en bred, gedigen och välskriven genomgång av arbetsgruppers psykologi som även rymmer flera praktiska råd och tips för både ledare och gruppmedlemmar.
Björn Nilsson i BTJ-häftet nr 7, 2018