Inget gott är mig främmande , säger Leif Mannerström. Det ska vara sött att leva , säger Jan Hedh. Jan Hedh är Sveriges främste konditor- och bagarmästare. Leif Mannerström är kockarnas kock. I Mästarnas menyer samarbetar de två för första gången i bokform! Recepten presenteras i menyform. Varje meny är ett kapitel där det berättas om menyns ursprung, till exempel matsalen på Svenska Amerikalinjens fartyg Stockholm, restaurang Johanna i Göteborg, Sjömagasinet, husmanskostpuben Två Krögare i Malmö, restaurang Sturehof, konditori Vetekatten och Olof Viktors på Österlen. Personligt berättad med skrönor och historier. Hur mästerkockarna började sin karriär, deras misslyckanden och annat roligt och dråpligt. Efter berättelsen om menyn och miljön kommer recepten: förrätt, bröd, huvudrätt, mellanrätt, efterrätt, ofta dessutom drinktips. Eftermiddagskaffe med tårtor och kakor finns med, precis som kockens tröst i köket - en god mörk chokladpralin och ett glas rött.