Hur är det att leva som transperson i Sverige idag? Ges könsbekräftande vård för lättvindigt eller får man tvärtom vänta alldeles för länge? Ökar antalet unga transpersoner? Vad finns det för vägar till att få barn som transperson?
Transfrågor har synts på ett helt nytt sätt i samhällsdebatten de senaste åren. Samtidigt känner sig många osäkra på vad olika ord innebär, vad ett gott bemötande kan innebära samt hur hälsa och livsvillkor ser ut för transpersoner. Ökad kunskap är avgörande för att alla delar av samhället ska kunna främja hälsa och trygghet för transpersoner.
Antologin Trans tar ett helhetsgrepp kring ämnet och förmedlar befintlig forskning och kunskap på ett tillgängligt sätt, där ämnet också tillåts vara komplext. Korta intervjuer ger inblickar i transpersoners olika erfarenheter och livsvillkor. Boken är skriven för alla som vill lära sig mer om transfrågor. Den ger även guidning för både transpersoner och närstående.
Bokens redaktörer Edward Summanen och Matilda Wurm, se nedan, har även skrivit kapitel. Andra kapitelförfattare är: Tove Lundberg, leg. psykolog och docent i psykologi vid Lunds universitet, Anna Malmquist, leg. psykolog och docent i psykologi vid Linköpings universitet, Meg-John Barker, psykolog och fil.dr i psykologi, Ida Linander, läkare och forskare i folkhälsa vid Umeå Universitet, Axel Repka, specialistläkare med mångårig erfarenhet av transfrågor och Maria Kindstedt, leg. psykolog med specialistkompetens inom hbtq.
Matilda Wurm (red.) är leg. psykolog, fil.dr inom hälsopsykologi och lektor i socialt arbete, Örebro universitet. Wurm forskar och undervisar om hbtq-frågor, är en av experterna på Psykologiguiden ung samt är en av redaktörerna för boken HBTQ+.
Edward Summanen (red.) är socionom och genusvetare som arbetat med stöd och hälsa för transpersoner sedan 2008. Han har tidigare varit sakkunnig i transfrågor på RFSL och arbetar idag med psykisk hälsa och suicidprevention på Transammans - förbundet för transpersoner och närstående. Han har bland annat skrivit Trans, kön och identitet: att arbeta inkluderande.