Vårdande berör alla människor, och människan har en inneboende vilja att vårda. Det naturliga vårdandet är en naturlig del av människans liv men ibland behövs även olika former av yrkesmässigt vårdande. Risken är stor att vårdandets innersta idé glöms bort i dagens högteknologiska hälso- och sjukvård, och att vårdandet i stället blir utövande av metoder. Det är viktigt att hålla vårdandets konst och de ursprungliga idéerna levande. Återinförandet av bådadera är nödvändigt för att vi ska kunna utveckla en varmare, mjukare och kvalitativt bättre vård.Vårdande berör alla människor, och människan har en inneboende vilja att vårda. Det naturliga vårdandet är en naturlig del av människans liv men ibland behövs även olika former av yrkesmässigt vårdande. Risken är stor att vårdandets innersta idé glöms bort i dagens högteknologiska hälso- och sjukvård, och att vårdandet i stället blir utövande av metoder. Det är viktigt att hålla vårdandets konst och de ursprungliga idéerna levande. Återinförandet av bådadera är nödvändigt för att vi ska kunna utveckla en varmare, mjukare och kvalitativt bättre vård.
Läs mer
Den vårdvetenskap som denna bok handlar om, och vars konturer man kan börja skönja, är en ny vetenskap med gamla traditioner. Det är en vetenskap som skapar nya visioner och möjligheter. Den har inga givna gränser, endast oanade möjligheter. Möjligheterna finns i utgångspunkterna: att vården är ett naturligt, ursprungligt mänskligt beteendemönster, att hälsa är en helhet och att vårdandet handlar om att föra vidare ett meningsbärande kulturmaterial som inte får gå förlorat i forskningsprocessen. Vårdandets syfte är att hjälpa en annan människa att få vara och bli den hon är, samt att förmedla tro, hopp och kärlek genom att ansa, leka och lära.
Om författarna
Katie Eriksson är i dag professor emerita men fortfarande verksam inom vårdvetenskaplig forskning och handledning. Hon var under 25 år professor i vårdvetenskap vid Åbo Akademi där hon initierade och byggde upp både utbildning och forskning på akademisk nivå.