Matens Mångfald I Sverige - Biologi, Gastronomi, Nytta

Matens Mångfald I Sverige - Biologi, Gastronomi, Nytta
Kategorier: Böcker, Hälsoböcker
329 SEK
Mer Info!

Vinnare av Svenska Måltidsakademiens pris i kategorin "Essäer kring måltiden" 2021! 
Motivering: En vägvisare till mångfaldens olika dimensioner i det svenska måltidslandskapet och dess nödvändighet för välstånd och hälsa. Vikten av att bejaka såväl arters och sorters mångfald som hela råvarans potential förklaras så tydligt att även en politiker borde förstå.

I den här välillustrerade och idérika boken bjuder Martin Ragnar på en engagerad tur in i matens och råvarornas mångfald. Den biologiska rikedomen finns inte bara i det vilda - utan också i det odlade och uppfödda. Arter, raser och sorter uppmärksammas liksom kulturmiljöer, odlingssystem, skördetider, jordtyper och klimatzoner - men även måltidens sammanhang och serveringssätt. Den biologiska mångfalden är inte bara nödvändig utan även grunden för välstånd, hälsa och framgång. Inom turismen är bejakandet av mångfalden självklar.

Denna rikedom hotas dock ständigt och behöver värnas och bejakas, framhåller författaren och påpekar att det samtidigt är ett internationellt projekt. I bokens både företal understryker två praktiskt verksamma personer författarens viktiga helhetsgrepp: biologen/fårbonden Björn Hjernquist och kocken Jakob Holmström. De menar att boken inte bara är för de redan "frälsta" utan att dess budskap bör spridas vitt och brett, även till politiker och byråkrater.

Martin Ragnar är forskare, författare och entreprenör, till vardags vd för ett företag i vattenreningsbranschen. Matens mångfald i Sverige är en i en lång rad böcker från hans penna inom denna för oss människor så väsentliga fråga om vad vi äter och dricker. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Regional matkultur - terroir i matlandet Sverige och den uppskattade Grisens historia. Ragnar har också uppmärksammats och belönats för sitt författarskap.

------------------

"Betyg: 5 av 5 Motivering: Omistlig bok!" Elke Jung, Vinbanken